Internationella kaffedagen är här!

Kaffets dag, 29 september 2020

Kaffets dag firas i Sverige den 29 september, men nu har den Internationella kaffeorganisationen beslutat att datumet för dagen ska vara den 1 oktober.

International Coffee Day firas över hela världen. I år firas den 1 oktober och enligt den internationella kaffeorganisationen är det ett evenemang som är till för att främja och fira kaffe som dryck. I år kommer International Coffee Day 2020 att fungera som en plattform för att starta ett program som kommer att stödja utvalda unga entreprenörer inom kaffesektorn att utveckla och skala sina innovativa och påverkningsdrivna satsningar. Här kan du läsa mer om Kaffedagen.

  

Fira internationella Kaffedagen med en kopp som passar dig!

Det finns flera sidor på nätet eller i böcker där du kan läsa om kaffets historia. En är Arla.se. Här får vi veta att kaffebuskarna antagligen växte vilda i Etiopien. Deras uppiggande effekt upptäcktes av bönder som lät sina djur beta bland buskarna. Djuren blev lite mer alerta efter att ha knaprat i sig just dessa bönor. Kaffe gjorde sitt intåg i Sverige på 1600-talet, först som läkemedel, senare en dryck för det fina folket, på 1800-talet blev drycken något i var man och kvinnas kopp.

Enligt Fairtrade ligger i Sverige i topp med att dricka kaffe och vi konsumerar hela en procent av all världens kaffe. Det innebär att vi i genomsnitt dricker cirka nio kilo kaffe per person och år. Kaffeproduktionen berör direkt cirka 25 miljoner odlare. De flesta odlare är ofta små familjejordbrukare och det största problemet för dessa är den ekonomiska osäkerheten. Fairtrade garanterar bland annat just att odlarna får skäligt betalt. Dessutom har certifieringen flera andra fördelar för odlarna, men även för miljön. Därför vill vi på Kultursmakarna slå ett slag för rättvisemärkt en dag som denna.

De senaste 10 åren har intresset för kaffet som dryck exploderat och det kommer nya trender hela tiden. Först åkte bryggaren ut och istället satt vi på kaffebarer och prövade varianter som Café au lait, Espresso, Cappuccino, Caffè Latte och Macchiato. Alla skulle också bli sin egen Barista och den som inte hängde med utan satt och sörplade på bryggkaffe var hopplöst ute.

Visste ni att Norden, plus Nederländerna ligger i topp i världen vad gäller konsumtionen av kaffe? Eller att man i Vietnam dricker kaffe med ägg? Den som vill lära sig mer om just de olika kaffesorterna kan läsa mer på Coops kaffeskola.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lars Hagström driver kaffe-rep.se där man säljer reservdelar, tillbehör och kaffebryggare samt espressomaskiner sedan några år. Enligt honom är den senaste trenden att brygga sitt eget kaffe i speciella filter och mycket långsamt.
– Jag tror att 2020 är det året specialkaffe blir mer ”mainstream”. Kaffenörden byts ut till kaffeälskaren och specialkaffe blir mer inkluderande. – Ekologiskt kaffe kommer att öka. Även om konditorierna inte bryr sig om kaffet rent smakmässigt så kommer fler och fler känna ansvar att göra något och då välja ekologiskt, ett enkelt sätt att göra världen lite bättre. I övrigt tror jag att svenskar älskar sitt bryggkaffe och fler kommer investera i en bra kaffekvarn till hemmet.

För att fira kaffedagen föreslår han en kaffedrink. En enkel och god kombination av kaffe och efterrätt i ett.

På drinken lägger du sedan lite vaniljglass och sist toppar du med en klick grädde. Efter det är det bara att njuta!

Ingredienser (8)

2 msk vatten

4 tsk råsocker

10 cl Kahlúa

10 cl Vodka

0.5 dl råsocker

6 dl hett kaffe

2 dl vispad grädde

0.5 tsk kakao

Gör så här

  1. Doppa glaskanterna i vatten och sedan i råsocker så att det fastnar på kanterna. Bränn eventuellt med tändare mot sockret.
  2. Blanda likör, vodka, råsocker och kaffe. Häll upp i glasen och toppa med grädde. Pudra med kakao.

Det går utmärkt att servera drinken alkoholfri.

Tills vi hörs igen

KaffeLasse

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *