Varukorgen

INFO@KAFFE-REP.SE

FRAKT FRÅN 59 KR

SÄKER BETALNING MED  

Internationella kaffedagen är här!

Kaffets dag, 29 september 2020

Kaffets dag firas i Sverige den 29 september, men nu har den Internationella kaffeorganisationen beslutat att datumet för dagen ska vara den 1 oktober.

Internationella kaffedagen firas över hela världen. I år firas den 1 oktober och enligt den internationella kaffeorganisationen är det ett evenemang som är till för att främja och fira kaffe som dryck. I år kommer International Coffee Day 2020 att fungera som en plattform för att starta ett program som kommer att stödja utvalda unga entreprenörer inom kaffesektorn att utveckla och skala sina innovativa och påverkningsdrivna satsningar. Här kan du läsa mer om Kaffedagen.

Kaffe latte som skvätter ut kopp  man som häller upp svart kaffe från kanna

Fira internationella Kaffedagen med en kopp som passar dig!

Det finns flera sidor på nätet eller i böcker där du kan läsa om internationella kaffedagen, men även om kaffets historia. En är Arla.se. Här får vi veta att kaffebuskarna antagligen växte vilda i Etiopien. Deras uppiggande effekt upptäcktes av bönder som lät sina djur beta bland buskarna. Djuren blev lite mer alerta efter att ha knaprat i sig just dessa bönor. Kaffe gjorde sitt intåg i Sverige på 1600-talet, först som läkemedel, senare en dryck för det fina folket, på 1800-talet blev drycken något i var man och kvinnas kopp.

Enligt Fairtrade ligger i Sverige i topp med att dricka kaffe och vi konsumerar hela en procent av all världens kaffe. Det innebär att vi i genomsnitt dricker cirka nio kilo kaffe per person och år. Kaffeproduktionen berör direkt cirka 25 miljoner odlare. De flesta odlare är ofta små familjejordbrukare och det största problemet för dessa är den ekonomiska osäkerheten. Fairtrade garanterar bland annat just att odlarna får skäligt betalt. Dessutom har certifieringen flera andra fördelar för odlarna, men även för miljön. Därför vill vi på Kultursmakarna slå ett slag för rättvisemärkt en dag som denna.

De senaste 10 åren har intresset för kaffet som dryck exploderat och det kommer nya trender hela tiden. Först åkte bryggaren ut och istället satt vi på kaffebarer och prövade varianter som Café au lait, Espresso, Cappuccino, Caffè Latte och Macchiato. Alla skulle också bli sin egen Barista och den som inte hängde med utan satt och sörplade på bryggkaffe var hopplöst ute.

Visste ni att Norden, plus Nederländerna ligger i topp i världen vad gäller konsumtionen av kaffe? Eller att man i Vietnam dricker kaffe med ägg? Den som vill lära sig mer om just de olika kaffesorterna kan läsa mer på Coops kaffeskola.

kaffekanna och kakfat på bord|kaffe-rep