VIKTIGARE ÄN GLÖGG
Julkaffe
Bjud på en god kopp kaffe med stämning av jul! Kryddor som kanel, kardemumma,
Kryddnejlika och ingefära gör att julstämningen smyger från koppen rakt in i
kroppen. För extra känsla, toppa med skummad mjölk.
Kaffedrickandet i Sverige
På 1680-talet började vi i Sverige importera små mängder
kaffe som sen såldes på apoteken. Uppsvinget för kaffet som
sällskapsdryck sägs bli när kung Karl XII och hans karoliner
återvände till Sverige efter en vistelse i Turkiet i början av
1700-talet. I Turkiet hade de anammat kaffedrickandet och
vid hemkomsten spred de seden vidare i Sverige. Nu är kaffe
omåttligt populärt i de nordiska länderna och vi håller oss stadigt
på världens topp-10-lista över de mest kaffedrickande folken.
Finländarna håller täten med att årligen dricka 12 kg kaffe per
capita medan svenskarna slurpar i sig 8.2 kg kaffe per capita.
Den svenska fikan har sitt ursprung i kaffet
Att fika är socialt viktigt för oss i Sverige och ordet ”fika” har
använts i över 100 år. Ursprunget till ordet fika kommer från vårt
älskade kaffe. Det verkar som om ordet fika uppkom från olika
typer av slang och dialekter där stavelseföljden kastades om. Kaffe,
eller kaffi som det också kallades, blev fika när de två stavelserna
»ka« och »fi« fick byta plats. När vi idag fikar kan drycken vara
kaffe, te, saft eller läsk, men från första början var det en god
kopp kaffe som menades. För hundra år sedan när vi började att
fika kokades kaffe i en panna på spisen. Senare blev bryggkaffet
vanligt och i dag dricker många en espresso eller en latte.
Julig kaffekrydda som gå-bort-present
Julkaffe med twist
4 msk mald kanel
4 msk mald
kardemumma
1 msk mald ingefära
1 msk mald kryddnejlika
Blanda julens kryddor för ett härligt pepparkakskaffe. Förvara i en tätslutande burk.
Häll 1,5 tsk av kryddblandningen per 4 mått kaffe i kaffefiltret när du brygger ditt julkaffe. Så gott!
Hasselnötskaffe
• 2 port
• 2 msk hasselnötskräm
• 4 dl nybryggt kaffe
• 1 dl mjölk
Topping: Hackade hasselnötter
Fördela hasselnötskrämen i kopparna. Slå på det nybryggda kaffet och rör om. Värm och skumma mjölken med en kaffeskummare och häll över kaffet.
Toppa med hackade hasselnötter.
Servera!
Tomtelatte
2 port
3 dl nybryggt starkt kaffe
1 msk ljus sirap
1/2 tsk pepparkakskryddor
2 dl mjölk
Topping: Lättvispad grädde + kanel
Fördela sirap och kryddan i två muggar. Häll över kaffe och blanda ordentligt. Värm och skumma mjölken med en kaffeskummare. Häll mjölken över kaffet. Toppa med lättvispad grädde och pudra över kanel. Servera!
Tills vi hörs igen,
KaffeLasse