Varukorgen

INFO@KAFFE-REP.SE

FRAKT FRÅN 59 KR

SÄKER BETALNING MED  
Elementhus 2200W/230V

Kaffebryggare som inte värmer längre

Problem med värme i kaffebryggare

Ett av de vanligaste problemen som användare av elektriska kaffemaskiner stöter på är att kaffebryggaren inte värmer vattnet (eller mjölken), och det kan bero på en rad olika faktorer, men vi kommer att analysera de viktigaste.

Först måste vi precisera att anledningarna till att en kaffebryggare inte värmer vatten kan variera beroende på typ av maskin. De som gör espresso fungerar annorlunda än filterbryggare.

Vad du ska göra om din kaffebryggare inte värmer vattnet (espresso)

Låt oss se över de två huvudsakliga metoderna som en espressomaskin måste värma vattnet med (lite kaffemekanik, för att sätta oss i situationen):

Termoblock (värmeväxlare): är det vanligaste systemet i alla moderna kaffebryggare för hushållsbruk. Den lagrar inte varmt vatten, utan tar det från tanken och värmer bara det vatten som behövs för att göra kaffet. Det är ett billigare och effektivare system.

Vattenpannan är den traditionella metoden. Pannan lagrar vattnet och har ett värmeelement inuti som värmer det. med denna metod har får man tillgång till varmt vatten när bryggningen startas: allt vatten i pannan värms alltid upp.
Detsamma gäller för automatiska kaffemaskiner och kapselkaffemaskiner. De gör alla mest espresso.

En av skillnaderna mellan de två systemen är att pannan (värmeelementet) är en separat del som kan tas ur kaffemaskinen, repareras, bytas ut etc. Termoblocket å andra sidan är förbundet med maskinen både elektriskt och med vattenledningar, när det går sönder, brukar man behöva ta maskinen till en teknisk serviceverkstad och få det ersatt av ett motsvarande termoblock med samma elektriska egenskaper, svårt och krångligt att byta själv med andra ord…

När vi väl känner till de två sätten på vilka espressomaskiner värmer vatten, låt oss analysera problemet och dess möjliga orsaker:

Kaffebryggare i retrostil från SMEGDubbelbryggare med termoskannor från Severin

 

Varför värms inte min kaffebryggare upp?

Om din kaffebryggare inte värms längre kan det bero på att termoblocket har gått sönder, eller värmeelementet i fallet med pannor, eller ännu vanligare, ett överhettningsskydd.

En annan möjlighet är att säkringarna har skadats av ett fel på termostaten (som inte gör annat än att kontrollera temperaturen). Om detta händer är det mest troligt att även om du byter ut den skadade säkringen, så kommer den nya att gå sönder igen strax efter. Du måste byta ut termostaten så att temperaturen hanteras korrekt.

När du byter din termostat bör du se till att spänningen och drifttemperaturen är densamma som på den du byter ut.

Vad händer när en kaffebryggare inte värms upp? Om det är en espressomaskin är operationen i många fall regelbunden (dvs vattnet fortsätter att passera genom kretsarna, tryckpumpen fortsätter att fungera). Ändå kommer kaffet ut kallt, eftersom vattnet som används i filtreringen kommer att vara rumstempererat.

Om det är en filterbryggare / kaffemaskin som inte värmer vattnet, så fungerar den vanligtvis inte alls, eftersom värmen gör så att vattnet stiger upp och rinner igenom filtert. Men det finns nästan lika många svar på detta som det finns olika märken och modeller av maskiner.

Ett liknande problem: kaffemaskinen är inte särskilt varm
Denna situation med att kaffebryggaren inte värms upp bra är mer sannolikt att uppstå i Thermoblock-kaffebryggare än i de som använder en panna.

I dessa fall fungerar värmesystemet vanligtvis korrekt, men kretsarna är blockerade av sediment och kalk. Vattnet cirkulerar därför inte så smidigt som det borde, och eftersom Värmeelementet värmer vattnet när det passerar genom det, utförs processen inte korrekt.

Därför är det första du bör göra om du märker att din kaffebryggare inte är särskilt varm att starta en avkalkningsprocess.

Vad ska man göra när en kaffebryggare inte värmer

Sedan finns det dropp-, eller filterbryggarna, som är väldigt populära. Dessa kaffemaskiner fungerar oftast med ett motstånd som genererar värme i vattnet som vi ska filtrera med det malda kaffet i filterhållaren.

I de svåraste fallen är det själva motståndet som skadas, men det är inte normalfallet. Spänningen når resistansen genom en termisk säkring. Termiska säkringar (överhettningsskydd) fungerar efter temperatur (inte efter spänning, som standardsäkringar), och många gånger händer det att den går sönder.

Pou Over-kanna i rostfritt stål

Termiska säkringar skadas ofta av för hög temperatur (till exempel när kaffemaskinen står på länge eller under flera år).

Följaktligen passerar inte spänningen genom säkringen och når inte motståndet, så i slutändan överför kaffemaskinen inte värme till vattnet. I dessa fall är det tillräckligt att byta ut denna termiska säkring med en ny.

Processen att byta ut ett överhettningsskydd är inte komplicerad, men du måste ha specifika kunskaper och även veta hur du öppnar och sätter ihop din kaffebryggare. Ett annat alternativ är naturligtvis att ta den till teknisk service.

Om du bestämmer dig för att göra det på egen risk kan du köpa dina överhettningsskydd till coffee Queen av oss på kaffe-rep.se. De är väldigt billiga, även om du bör se till att de har samma kapacitet som den du byter ut. De som används i kaffemaskiner är vanligtvis 240 ºC.

Hur reparerar man en kaffemaskin som inte värmer?

För att reparera en elektrisk kaffemaskin som inte värmer är vanligast att behöva byta ut Värmeelementet (komplett), en kokplatta eller termostaten.

I det första fallet är det vettigt att ta det till ett servicecenter och fixa det där. Hela delen måste demonteras och ersättas med ett nytt Värmeelement. Värmeelementet köper du lätt och smidigt i vår webshop, på köpet får du en ny termostat och ett nytt överhettningsskydd. Att montera den och koppla dem korrekt inuti kaffemaskinen är en annan sak, är du bara lite händig så klarar du det säkert.

Att byta en termisk säkring är enkelt. Vad som är mer komplicerat är att felsöka, och hitta vilken av säkringarna som är skadad eller trasig.

Toppen på elementhuset med termostat och överhettningsskydd monterade  Elementhus 2200W/230V

Min kaffebryggare värmer men vattnet kommer inte ut

Detta är en annan situation, och det händer mest i filterbryggare.

backventil till kaffemaskin Coffee Queen

 

 

 

I filterbryggare går det kalla vattnet ner från tanken till värmeelementet för att bli varmt och sedan när det hettats upp går det upp för att blandas med kaffet i tratten där filtret sitter. Dessa maskiner har en backventil i botten av tanken som hindrar det upphettade vattnet från att gå tillbaka in i tanken. Det vill säga, det tvingar den att följa den rätta vägen.

Om denna backventil (oftast en kula) inte fungerar korrekt kommer vattnet att värmas upp men kommer inte att nå filtret, och därför kommer du inte att kunna brygga ditt kaffe. En backventil är en mycket billig reservdel som alltid finns i vårt lager.

Skulle du vara på jakt efter någon anna reservdel så har vi ett stort urval av reservdelar till Coffee Queen hemma