Klassisk Sommartårta med jordgubbar och grädde
Recept samt förslag på en liten twist
Botten
- 100 g rumsvarmt smör
- 135 g (1 ½ dl) strösocker
- 100 g (6-7 st) äggulor
- 60 g (4 msk) mjölk
- 120 g (2 dl) vetemjöl
- 10 g (2 tsk) bakpulver
- 1 g (1 nypa) salt
- 5 g (1 tsk) vaniljsocker
Maräng
- 175 g (5 st) äggvitor
- 40 g (< ½ dl) citron, bara juice
- 225 g (2 ½ dl) strösocker
- 100 g (2 dl) orostad flagad mandel
Till montering
- 700 g (7 dl) vispgrädde
- 600 g (12 dl) färska jordgubbar
- Färsk mynta
Tårtbotten.
- Sätt ugnen på 170 grader.
- Vispa smör och socker till en krämig konsistens i en bunke.
- Rör ner äggulorna i omgångar.
- Tillsätt mjölken och vänd avslutningsvis i de torra ingredienserna.
- Vänd ihop till en jämn smet, ställ åt sidan.
- Maräng. Vispa vitorna med citronjuice till maräng i medelhög hastighet och tillsätt sockret i omgångar. Ställ åt sidan.
- Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 30×40 cm. Bred marängen ovanpå så att den blir toppig. Strö över mandelspånen.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.
Montering
- Lossa kakan från papperet. Lägg den delen på ett fat.
- Lägg på lättvispad grädde och jordgubbarna.
- Toppa med färska myntablad.
Gjorde en annan variant på sommartårta med samma botten som jag toppade med en exotisk bärblandning jag hittade i frysen på Lidl. Den innehöll bland annat mango, hallon, blåbär samt kokosflagor. Jättegott!
/Frida